Ballongferd

Gjengitt fra årboka 2006 med tillatelse fra årbokkomiteen. tilrettelagt for web av HHV

Ballongferd med kvinnelig passasjer

Av Jan Sneisen

Det er ikke mange som er klar over at den første luftballongen i Norge med en kvinne ombord landet på gården Volden øvre i Mostadmarka. Dette skjedde en høstdag på slutten av 1800-tallet. Da steg en ballong opp fra Lundgreens hage på Kalvskinnet i Trondheim. Denne luftballongen ble styrt av en franskmann, kaptein Julhes, og med som passasjerer på denne ferden var fotograf Albert Mathisen og frk Cecilie Hansen fra Trondheim.

— 50 meter over fjellryggen

I løpet av 4 minutter hadde ballongen nådd en høyde på 850 meter. Været var utmerket med en nordvestlig bris og i løpet av 25 minutter passerte ballongen Reitgjerdet stiftelse i en høyde på 600 meter. Etter å ha kastet ut tre kilo med ballast steg ballongen til 1200 meter og tre kvarter senere passerte den Jonsvatnet. På grunn av kjøligere luft, forårsaket av det underliggende vannet, kondenserte gassen og ballongen dalte ned til en høyde på 50 meter over fjellryggen. Fotograf Mathisen kunne fra denne høyden lett prate med noen personer som befant seg i skogen nedenunder.

— 13 grader Celsius

En halv times tid fortsatte ballongen i rolig fart i denne høyden og de reisende kunne studere landskapet på nært hold. Da stedet ikke egnet seg for nedstigning, ble det kastet ut en halv sekk med ballast (ca.15 kg) og ballongen steg raskt, til den nådde en høyde på 1900 meter. Termometret viste 13 grader Celsius. Reisen fortsatte under de gunstige forhold og man kunne beskue månens oppgang. Ballongen passerte Foldsjøen og fem minutter senere observerte kaptein Julhes en lysning fra et hus inne skogen. Han trakk tre ganger i ventilsnoren og ballongen dalte raskt ned på det stedet han hadde sett seg ut, og avsluttet dermed luftferden fra Trondheim.

— Kaptein Julhes

De fant seg da på Skrubbmyra ca. 200 meter fra gården Volden i Mostadmarka og dens eier Jon Lorentzen med familie kom til. Kaptein Julhes lot ballongen som fremdeles inneholdt en god del gass bli fraktet bort til gården hvor den tømtes og ble nedpakket i gondolen. Etter å ha inntatt noen forfriskninger ble følget transportert til Hommelvik. Ballongen ble transportert i en annen vogn.

— at en dame her hadde så mye mot

Tilbake i Trondheim takket kaptein Julhes sitt publikum og reiste senere videre til Bergen. Dette skulle vise seg å være den første ballongferden med en norsk kvinne ombord. Kaptein Julhes holdt en tale hvor han nevnte at det var første gang han gikk tilværs med en dame i Norge, og han anså det som en ære for Trondhjem og hele Norge, at en dame her hadde så mye mot, i motsetning til mange herrer herfra byen som har uttalt frykt for å være med.

Det skulle gå enda 20 år til den neste ballongferden med en norsk dame om bord. Den var visstnok med Milly Strøm fra Kristiania ombord.

— Volden øvre,

(Jon Lorentzen som var bruker på Volden øvre, var gift med Gunhild Kristensdatter Bostad. De var foreldre til den kjente lærer og lokalhistoriker Lorentz Vold, men på denne tiden var det sannsynligvis bare yngstesønnen Kristen som bodde hjemme på Volden sammen med sin kone Inger.)