Urkraften fra Hommervik

Gjengitt fra Årboka 2009 med tillatelse fra årbokkomiteen. tilrettelagt for web av HHV

Oskar Spets

AV HENRIK SPETS

Urkraften fra Hommervik

Oskar Spets var en kjent svømmer i mellomkrigsåra. Han var den solide, kraftige gutten fra Hommelvik som satte preg på mange svømmestevner i denne perioden. Med sin iver og entusiasme og mange gode resul­tater fikk han mange med seg i svømmesporten.

Svømmetalent

Hvem var så Oskar Spets, og hvilke bragder sto han for? Hans interesse for svømming og badesaken skrev seg helt tilbake til guttedagene, men det var rene tilfeldigheter, som avgjorde at han som 17-åring ble påmeldt til NM-junior i svømming i 1918. En ivrig og idrettsinteressert, Andreas Moe i Hommelvik, la merke til at Oskar Spets var meget god til å svømme. Det var han som tok initiativet til å melde på Oskar til NM-junior i 1918, som den gang ble holdt i Ilsvikøra i Trondheim. Ved dette Norgesmesterskapet vant han 100 meter og 200 meter bryst på tider som satte skrekk i konkurrentene.

— 30 og 40 tilskuere havnet i sjøen

Mesterskapet kunne lett ha endt i en tragedie! Gangbrua ut til stupetårnet knakk sammen under vekten av det store publikum som var møtt fram. Mellom 30 og 40 tilskuere havnet i sjøen, og hele svømmearenaen var fylt av mennesker og stråhatter som lå i vannet. Mange kunne ikke svøm­me, men heldigvis var konkurransesvømmerne gode livred­dere. De kunne yte nødvendig hjelp slik at alle ble berget.

— Hommelvik idrettslag ble stiftet i 1924

Noen svømmeklubb eller idrettslag fantes ikke i Hommelvik på denne tiden, så noe skikkelig organisert tre­ning fikk han ikke. Allikevel hevdet han seg godt. Han ble medlem av Trondhjems svømme-og livredningsklubb i 1920, og snart ble han en av de beste svømmerne i Trøndelag. Da Hommelvik idrettslag ble stiftet i 1924, ble han straks medlem av laget.

Svømmesporten fikk stort oppsving i Hommelvik utover 20 og 30-årene, takket være Oskar Spets’ innsats, både som svømmer og administrator. Han deltok i flere MF-mesterskap i Oslo og oppnådde mange gode plasseringer, med flere sølv-og bronsjemedaljer. Han innehadde også AIF-rekorden på 100 meter rygg i mange år.

Havnesvømming

Men det var som havnesvømmer Oskar Spets ble mest kjent, og historiene fra disse svømmekonkurranser er mange. Været kunne variere, og ofte var det barske forhold for svømmerne. 1921 var det bare 9 grader i vannet, da den årlige havnesvømming i Trondheim skulle avholdes. Dist­ansen var 800 meter, og det var bare 9 mann som trosset kulden i vannet, og startet.

Under havnesvømmingen i Trondheim i 1931 var det sterkt nord-vest vind med voldsomme bølger. Starten fore­gikk fra Sandgata, et godt stykke oppe i kanalen. Under run­dingen av St. Olavs Pir var det så sterk motvind og svære bølger at svømmerne ble slått tilbake. «Nei – dette går ikke», tenkte Oskar Spets. Han dukket og svømte 15 – 20 meter under vannet og kom opp på lesiden av Piren. Med denne manøveren vant han havneløpet overlegent.

Oskar og Gustav Spets. Foto: privat

Det ble også arrangert mange svømmestevner og hav­nesvømminger i Hommelvik. Havnesvømmingen gikk fra Millerkaia til Kiskaia, der den nåværende Djupvasskaia ligger. Foruten Oskar Spets, som vant samtlige løp, deltok Gustav Spets, Alf Holberg, Sivert Næsbak, Edvard Røsten og Ingvar Røsæg fra Hommelvik, for å nevne noen.

Over Hommelvik bukta

I 1945 utførte Oskar Spets en prestasjon som det sto respekt av. Det gjaldt et veddemål om å kunne klare å svømme over Hommelvik bukta under 30 minutter. Han startet på Nygårdskaia en kveld i juli, ledsaget av to mann i robåt. Da han gikk i land ved Djupvasskaia, hadde han brukt 26 min. og 10 sek. Strekningen var ikke oppmålt på forhånd. Det var derfor vanskelig å vurdere hvor lang tid han ville komme til å bruke over bukta. Strekningen er sikkert nærmere 1500 meter og Oskar Spets, som den gang var 44 år, klarte dette veddemålet med glans. Været var heller ikke det beste. Det var forholdsvis sterk vind med store bølger, så det var ikke noen lett oppgave å vinne dette veddemålet.

Reidar Lyseth til venste og Oskar Spets.
Foto: privat

Lite Lukrativt å være svømmer

I et intervju med Arbeideravisa 15.11.58 forteller Oskar Spets om noen opplevelser fra sin tid som aktiv svømmer. Der sier han at tiden under A.I.F. var den beste. Da samlet svømmestevner rundt om i Trøndelag jevnt mellom 150 og 200 deltakere. Det var mange hyggelige, men også strabasi­øse turer på åpen lasteplan til Løkken, Orkanger og helt til Steinkjer og Follafoss.

— arbeidet på Hommelvik Bruk

Det var lite penger innen svømmesporten, og det ble således smått med premier. Reisepenger og diett var det ikke snakk om! Alt måtte betales av den enkelte utøver. Oskar hadde heller ikke råd til å ta toget til Trondheim. Havnesvømingen ble som oftest holdt på hverdagskvelder. Oskar, som arbeidet på Hommelvik Bruk, med arbeidstid fra kl. 06.30 til 17.00, syklet etter endt tung og lang arbeidsdag til Trondheim for å delta. Med start kl. 19.00 kan en godt forstå at han ikke fikk noen god tid til å forberede seg foran starten. Etter stevnet var det bare å kle på seg i full fart og sykle tilbake til Vika. Han var ikke hjemme før klokka var blitt både ti og elleve på kvelden.

Kraften og styrken som gjorde han til toppsvømmer, fikk han gjennom hardt og tungt arbeid på «Bruket». Han startet sitt yrkesaktive liv som 7-åring. Han jobbet på Bruket annenhver dag mens han gikk på skolen. Etter endt skole­gang og fram til pensjonsalderen ble nådd som 70-åring, arbeidet han på «Bruket» i Hommelvik. Han døde i 1972, 71-år gammel.

— «Urkraften fra Hommelvik»

Til Hommelvik Idrettslag sitt 25-årsjubileum i 1949 skrev Harry Nilsen en sang med bl a følgende strofe om Oskar Spets. Den beskriver godt «Urkraften fra Hommelvik», som Arbeider-Avisas journalist kalte han en gang:

Der sitter selve Oskar og lurer med et smil

han blir stadig yngre jo gamlere han blir.

Han har den egenskapen, han trives itj på land

han e som ramsalt uggur; han blir best når’n ligg i vann.