
Det er hevdet at russiske krigsfanger som var internert på Malvik og Forbordan sto for byggingen av trappene, men det er ikke funnet sikre kilder for dette.
I de utsprengte gropene, ”tyskerhølan”, sto det skytestillinger, mannskapsbrakker, lyskastere og tilhørende aggregater. Dette var en del av et helhetlig forsvarsanlegg som også omfattet liknende installasjoner i Kiellandhaugen og Langåsen på den andre siden av Hommelvikbukta. I dette forsvarsanlegget inngikk også flere bunkere som ble bygd i Stasjonsfjæra mellom sjøen og jernbanestasjone. ”Bunkersan” var en yndet leikeplass i etterkrigsåra fram til de ble revet på 70- tallet.

Tyskerne etablerte en sjøflybase (Seefliegerhorst) i Hommelvik. Denne omfattet torpedofly, transportfly og oppklaringsfly. Til dette trengtes støttefunksjoner og Hommelvik fikk etter hvert et stort innslag av tyske soldater. Skolen, flere forsamlingshus og mange boliger i sentrum ble tatt i bruk for å huse soldatene. Tyskerne startet en stor byggeaktivitet og brakker for boliger og sykestue ble satt opp. I dag står bare to av disse brakkene igjen, det er ”Strømheim” som står ovenfor Djupvasskaia og den opprinnelige verkstedhangaren ved Djupvasskaia hvor Frelsesarmeen holder til i dag.
Tyskertrappene er ryddet og skiltet av Historielaget Hommelviks Venner i 2010. (Se kart neste side under)

